TER BRUGGE

B&B JABBEKE
STATIONSSTRAAT 119
8490   JABBEKE
00 32 (0)50 812 771
contact@terbruggejabbeke.com
Alice Frey schonk een groot aantal werken aan de Stad Oostende alwaar ze in 1981 overleed. Om deze reden werd de trouwzaal van Oostende genoemd naar de Antwerpse kunstenares de laatste jaren van haar leven in Oostende doorbracht.
Ter decoratie werd een schilderij van haar uitvergroot in geplaatst op de voorwand van de zaal. Dit werk werd nageschilderd in afspraak met Alice Frey door de kunstschilder Dirk Michiels.
      Ter Brugge ontbijt
© Copyright 2020 Ter Brugge
Alice Frey geboren te Antwerpen op 25 juli 1895. Volgde cursus schilderen en tekenen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen bij respectievelijk Juliaan de Vriendt en Felix Gogo. Behaalde een zilveren medaille te Parijs (1935) en een eervolle vermelding in Firenze (1939). Ze heeft verschillende werken in de musea van Brussel, Antwerpen, luik, Doornik, Elsene, Gent en Oostende.

jJaarlijks opende de vader van Alice Frey een optiekzaak te Oostende en zo kwam Alice jaarlijks naar Oostende. In 1914 waren ze verplicht door de uitbraak van de Oorlog gedurende 18 maanden in  Oostende te verblijven. Zo maakte ze kennis met haar buur James Ensor. Hij was toen 54 jaar. Hij voelde genegenheid voor dit meisje van 19 jaar en schonk haar de eerste tubetjes verf. Hij sprak haar over schilderkunst, las haar zijn geschriften voor of improviseerde op zijn harmonium.
Het kabinet "du Docteur Vandenbossche".
In dit werk (1934) komen alle door de kunstcritici opgesomde kenmerken van de stijl van Alice Frey naar voor:
- magisch realisme, een wereld om ons te verdiepen in het leven van de huisarts met een link naar een ander schilderij die het interieur siert.
-typisch vrouwelijk, sprookje en romance doorkruisen haar taferelen en dit door middel van een typisch vrouwelijk kleurenpalet te gebruiken.
- ze gaat haar eigen weg door als het ware een droomwereld te creëeren
- een eigen sfeer. Ze tekent en schilderd taferelen die de werkelijkheid overschrijden in een sfeer van melancholie en verfijning.
terug naar ONTBIJT afbeeldingen Frey

Bedandbreakfast Ter Brugge Jabbeke:
ontbijten in de "Alice Frey ontbijtruimte"

De kunstenares ALICE FREY in de ontbijtruimte

ALICE FREY & ENSOR

ALICE FREY IN OOSTENDE

Reseliva reserverings module & Channel Manager